Creatieve tips om jouw zwangerschapsaankondiging nog leuker te maken!

Je zwangerschap bekend maken

Zijn jullie ook in verwachting van jullie kleine spruit? We weten natuurlijk hoeveel blijdschap dat met zich mee brengt, maar wanneer vertel je het nou aan je naaste? En misschien nog wel belangrijker, hoe kondig je dit geweldige nieuws aan? We willen natuurlijk wel uitpakken, zodat jullie ouders, broers, zussen, etc. dit moment nooit meer gaan vergeten.Hoe je dat doet? Lees dan snel verder om inspiratie op te doen.

 

Wanneer is het veilig om je zwangerschap aan te kondigen?

Vanaf het moment dat je zwanger bent, wil je het eigenlijk meteen delen met je naaste of misschien wel met heel de wereld, wil je het van de daken schreeuwen. En natuurlijk ben je daar helemaal vrij in. Er bestaan geen vaste regels over wanneer je iedereen in mag lichten over jullie wondertje die op komst is. De meeste mensen die in verwachting zijn van een kleintje wachten met het grote nieuws aan te kondigen tot na de termijnecho. Dit is rond de 12 weken van de zwangerschap en is de spannendste tijd van het zwanger zijn. Waarom is dat? In het eerste trimester kan er nog heel veel mis gaan en de kans op een miskraam is in die periode het grootst, namelijk 80%. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om het aan je naaste eerder te vertellen. Zij zullen het hoe dan ook waarschijnlijk wel aan je merken. Mocht het dan mis gaan, dan kunnen zij jou natuurlijk ook opvangen. 

Tips om de zwangerschap aan te kondigen

Nu we weten wanneer het ‘veilig’ is om je zwangerschap aan te kondigen, moeten we natuurlijk ook weten hoe we dit fantastische nieuws bekend gaan maken. Hier volgen wat leuke en grappige tips om inspiratie op te doen! 

 

Eerste kindje op komst

 • Heb je huisdieren thuis? Zet dan een bordje erbij met “Nieuw baasje op komst” met de periode wanneer de kleine spruit wordt verwacht. Om het te verduidelijken kun je er natuurlijk nog babyschoentjes of een rompertje bij leggen. Leuk idee als kerst- of verjaardagskaart? Valt de aankondiging buiten die periodes, stuur dan de foto door naar je (schoon)ouders. 
 • Staat er nog een familieweekend, etentje of ander uitje op de planning? En ben je een bakprinses (of prins natuurlijk) maak dan eens cupcakes met een baby gezichtje en zet deze onopgemerkt op tafel. De reacties zullen vast heel uitbundig zijn! 
 • Maak samen met je partner een foto buiten bij een muur. Zet tussen tussen in een ‘+’ en achter jullie ‘=3’ met stoepkrijt. Je krijgt dan de rekensom 1+1 = 3. Wie in de familie heeft meer uitleg nodig bij dit raadsel?
 • Is je buik al redelijk zichtbaar? Doe daar dan iets leuks mee. Teken bijvoorbeeld een balkje op je buik met “downloaden” en dan het aantal weken hoe ver jullie zijn in procenten. Een ander voorbeeld is om een bord in je hand te nemen met daarop geschreven “Ik kan niet wachten om…” plak daarna post-its op je buik met leuke en lieve dingen als “de fles te geven”, “te knuffelen”, “te wassen”, “voor te lezen”, “te wandelen”, “te zien groeien”, “vast te houden”. Dat is toch een leuke en creatieve foto om naar de toekomstige opa’s en oma’s te sturen? 
 • Een ander creatief idee is om een filmposter te maken met “Een baby op komst” “verwacht in ….” “Makers van de film: ….” Hang de poster ergens aan een muur en stuur er een foto van naar je (schoon)ouders met de tekst “Ben echt benieuwd naar deze film, willen jullie ‘m ook zien?” Die film is natuurlijk onmiddellijk uitverkocht! 
 • Is er een verjaardag op komst? Laat dan de echo op de taart bedrukken en open de taartdoos waar iedereen bij staat. 
 • Net op vakantie geweest of familiedag gehad? Geef dan een leeg fotolijstje met een kaartje erin “mag er over 9 maanden een foto van mij hierin? Kus je toekomstige kleinkind” Jouw (schoon)ouders denken vast dat ze een foto van de vakantie of de familiefoto cadeau krijgen, maar dan….
 • Laat een mok of bord bedrukken met “Alleen de beste ouders, worden opa en oma”. De boodschap is erg duidelijk en de reacties zullen weer verbluffend zijn.
 • Komen de opa’s en oma’s op visite? Laat koffiekopjes bedrukken met op de bodem “We zijn zwanger!”. Wie is de eerste die zijn laatste slok koffie/thee uit zal proesten? 
 • De meeste ouders zijn natuurlijk echte opruimers en dan vooral de moeder natuurlijk. Al ben je al 20 jaar uit huis, ze kunnen niet stil blijven zitten als ze bij je op visite zijn. Wat doet jouw moeder altijd bij jou in huis? Probeer daar de zwangerschap eens te verstoppen. Grote kans dat ze de komende bezoekjes wél op de bank blijft zitten als ze de test vind, haha! 
 • Wil je het een tikkeltje heftiger maken? Je kunt natuurlijk een foto maken van je man, die net doet of ie flauw is gevallen. Leg in de hoek van de foto de zwangerschapstest. Stuur de foto door met de tekst “Hij ligt er al ruim 2 uur zo bij, weet iemand wat ik moet doen??” Ze zullen eerst in paniek raken, maar wanneer ze de foto openen, vergeven ze jou die mini-hartaanval. 

Bovenstaande tips zijn natuurlijk ook leuk om een tweede, derde of vierde kindje aan te kondigen als je jouw kinderen niet wil betrekken bij de aankondiging. Wil je ze wel betrekken bij de bekendmaking, lees dan snel verder!

Aankondiging voor een tweede/derde/vierde kindje 

Als je al een kindje hebt kun je natuurlijk leuke aankondigingen met hem of haar maken. Hier volgen er een aantal:

 • Maak een fotocollage van je zoontje/dochtertje met gezichtsuitdrukkingen. Een van de foto’s moet natuurlijk een blije foto zijn. Zet bij elke foto wat voor gezichtsuitdrukking het is, met bij de blije foto “De ik word broer/zus uitdrukking”. Hoe leuk zijn de reacties als je die foto op je social media post?
 • Zet een tweede kinderstoel naast jouw kindje met een restaurant bordje met “gereserveerd”. Je kunt je zoontje of dochtertje natuurlijk nog een slabber aangeven met “Ik word broer/zus!” om de foto nog wat leuker te maken. 
 • Maak een foto van je dochtertje of zoontje die met kinderservies aan het spelen is. Stuur de foto op of post deze op je social media met de tekst “… is de tafel al aan het dekken voor 2”. Hoelang duurt het voordat jij een reactie ontvangt? 
 • Hebben jullie al meerdere kindjes? Zet dan stoeltjes neer, waarvan er dan eentje leeg blijft en maak een leuke foto van ze. Je kunt natuurlijk ook zelf meedoen in de foto. Zullen ze de hint begrijpen?
 • Maak een foto van je kindje met een bord met de tekst “Enigst kind zijn vervalt per …. “ 
 • Ben je echte wijndrinker of roker? Maak dan eens een foto van een leeg wijnglas of een leeg pakje sigaretten en hang erop “niet vullen tot ….” Iedereen heeft genoeg aan die 4 woorden. 
 • Begint je kindje net met het lezen van boekjes? Geef hem dan een boek in de handen die hem of haar voorbereid om het broer/zus zijn. Er zijn er verschillende te koop, bijvoorbeeld “ik ben je grote broer” / “ik ben je grote zus”. Maak er een foto van en plaats deze op social media of verstuur deze naar de opa’s en oma’s met de tekst “Zo trots op onze kleine dat hij/zij al kan lezen!”. Zullen ze de hint begrijpen?