Vaccineren: wel of niet veilig?
Wel of niet vaccineren? Het is een vraag die veel toekomstige ouders zichzelf stellen. De afgelopen tijd hebben we ontzettend veel gehoord over mensen die ervoor kiezen hun kinderen niet te laten inenten. Het is overigens niet aan ons om jou te vertellen wat je moet doen, maar in dit artikel zullen we proberen je goed te informeren over de voor- en nadelen.
Hoe werkt een vaccinatie?
Vaccins zijn gemaakt van verzwakte of dode ziektekiemen, onderdelen van de ziektekiem of stoffen die door ziektekiemen geproduceerd worden. In principe krijg je dus de desbetreffende ziekte geïnjecteerd, echter in verzwakte vorm.
Van nature is het zo dat ons lichaam afweerstoffen aanmaakt wanneer een virus of bacterie ons lichaam betreedt. Van dit principe wordt gebruik gemaakt bij het inenten. Door een verzwakte vorm van de ziekte te injecteren, leert jouw lichaam hoe de ziekte af te weren, zonder dat jij de ziekte hoeft te doorstaan.
Bijwerkingen
Een vaccin kan voor eventuele bijwerkingen zorgen. Dit is ook de oorzaak van twijfel bij veel Nederlanders. Voorbeelden van veel voorkomende bijwerkingen zijn;
- Koorts(stuipen)
- Ontstekingsreactie op plaats van injectie
- Huilen
- Hoofdpijn
- Extensive Limb Swelling (ELS)
Deze bijwerkingen zijn allen heel vervelend, maar brengen het kind niet in levensgevaar. De ziektes waar je als kind tegen wordt ingeënt hebben veel ernstigere gevolgen. De kans is overigens groot dat een kind geen bijwerkingen ervaart.
Bijwerkingencentrum Lareb monitort het aantal bijwerkingen dat ervaren wordt bij medicijngebruik. Mocht jouw kind binnenkort een vaccin moeten halen, dan kun je bij Lareb achterhalen welke bijwerkingen gemeld zijn.
Vaccinatieschema
6-9 weken
Wanneer jouw kleine spruit 6 tot 9 weken oud is, is het tijd voor de eerste twee vaccinaties. Deze injecties bieden de eerste bescherming tegen de ziekten difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP), hib-ziekte, hepatitis B en pneumokokkenziekte. De prikken worden over het algemeen in het bovenbeen toegediend.
Deze ziekten zijn met name gevaarlijk voor kleine kinderen, vandaar dat de vaccins zo vroeg worden toegediend.
3 maanden
Bij 3 maanden ontvangt de baby opnieuw een inenting voor difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP). Bij sommige ziekten is het van belang de vaccinatie te herhalen. Op deze manier geef je het immuunsysteem een extra kans voor het aanmaken van antistoffen. Hoe meer antistoffen, hoe beter beschermt het kindje is.
4 maanden
Na 4 maanden wordt het eerdere vaccin opnieuw herhaalt. Ditmaal wordt hetzelfde toegediend als de eerste keer. Twee injecties welke jouw kind beschermen tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP) en de pneumokokkenziekte.
11 maanden
Vlak voor de eerste verjaardag ontvangt de kleine een vierde DKTP-Hib-HepB-prik. Daarnaast ontvangt hij/zij de laatste vaccinatie tegen de pneumokokkenziekte. Op deze manier is jouw kleine spruit voor lange tijd beschermd. Voor hepatitis B is dit nu levenslang!
14 maanden
Opnieuw is het tijd voor twee prikken. De BMR-prik, tegen de bof, mazelen en rode hond. De prik vindt plaats in de bovenarm.
De tweede prik vormt bescherming tegen de vier typen meningokok bacteriën: A, C, W en Y. De kans op besmetting van deze bacteriën is klein. Echter, de meningokokkenziekte kan tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging leiden.
4 jaar
Opnieuw is het tijd voor een DKTP-prik. Jouw inmiddels kleuter heeft deze prik al vier keer eerder gehad. De werking van het vaccin neemt af in de loop der tijd, om deze reden krijgen kinderen dit vaccin opnieuw op vierjarige leeftijd.
9 jaar
Opnieuw inentingen tegen de bof, mazelen en rodehond, en tegen difterie, tetanus en polio. Deze twee vaccinaties zorgen voor een goede, langdurende bescherming tegen deze ziekten.
12/13 jaar
Dit vaccin is enkel voor meisjes. Het HPV-virus kent vele vormen en kan bij vrouwen en meisjes baarmoederhalskanker veroorzaken. Deze ziekte kan voorkomen worden door middel van het vaccin. Het virus is seksueel overdraagbaar, om deze reden ontvangen meisjes het vaccin op jonge leeftijd.
Wel of niet vaccineren?
De bijwerkingen die voor kunnen komen bij alle bovengenoemde vaccins zijn niet levensbedreigend. Op het internet gaan veel andere verhalen met betrekking tot bijwerkingen, dit maakt het lastig om een rechtvaardig oordeel te vellen.
Belangrijk is om rekening te houden met groepsimmuniteit. Nu vraag je je misschien af, wat is groepsimmuniteit? Dit is eigenlijk vrij simpel. Neem als voorbeeld de mazelen, een zeer besmettelijke ziekte. Wanneer meer dan 5% van de bevolking niet gevaccineerd is, kan deze ziekte zich al verspreiden. Het is dus van groot belang, voor de hele bevolking, dat zoveel mogelijk mensen ingeënt zijn.
Ga dus niet alleen na wat de mogelijke gevolgen voor jouw kind zijn, maar ook wat het niet vaccineren kan betekenen voor de rest van de bevolking. Succes met de keuze!