Wat is een postnatale depressie?
Een postnatale depressie is de depressie waar een vrouw na de geboorte van haar kind in terecht kan komen. Terwijl alles goed is gegaan kan je diep ongelukkig zijn. 1 op de 10 vrouwen krijgt hier mee te maken na de geboorte van haar kindje.

Postnatale Depressie
Postnatale depressie is een verbastering van Postpartum depressie, ofwel depressie na de bevalling. Een baby krijgen is leuk. En toch kun je als verse moeder je heel ongelukkig voelen. Je komt in een achtbaan van emoties terecht. Van opperste geluk tot grote vertwijfeling. Veel van deze emoties worden veroorzaakt door hetgeen er in je lichaam gebeurt. Zo veranderen de hormonen in je lichaam bijvoorbeeld extreem. Niet zo gek dus dat dit zijn weerslag op je gemoedstoestand heeft. De achtbaan van emoties is bij de ene vrouw sterker als bij de andere. Na verloop van een paar dagen wordt de achtbaan over het algemeen ook minder intens. Maar helaas niet bij 1 op de 10 vrouwen. Daar blijven de twijfels hangen. “Ben ik wel een goede moeder?”, “Doe ik het allemaal wel goed?”, “Waarom ben ik niet gelukkig?”. En al dat soort vragen die maar blijven spoken. Je beleeft geen plezier meer in de dingen die voor de zwangerschap graag deed. Je krijgt last van schuldgevoelens. Je voelt je waardeloos. Allemaal onterecht, maar jij voelt het zo en dus is het jouw werkelijkheid.

Jij staat niet alleen!
En wat het ergste is, je hebt het gevoel dat je alleen staat. Dat jij de enige bent. Dat jij het verkeerd doet. En waarschijnlijk denk je dat niemand je zal begrijpen. Want dit is toch niet normaal?! Daarom praat je er maar niet over… En wat er dan gebeurt is dat je in een negatieve spiraal terecht komt. Je zit in een postnatale depressie (PND).

Wat helpt bij een postnatale depressie?
De negatieve spiraal moet doorbroken worden. Dat kan alleen wanneer je over je gevoelens gaat praten. Bijvoorbeeld met je partner. Maar beter nog met je huisarts. Je huisarts kan je namelijk doorverwijzen naar mensen die je echt kunnen helpen.  Je zult ontdekken dat je absoluut niet de enige bent. En mooier nog; Je zult ontdekken dat je de negatieve spiraal kunt ombuigen naar een positieve spiraal. Een huisarts kan je mogelijk ook helpen bij het vaststellen van de oorzaak van je postnatale depressie. Als oorzaak zijn al de veranderingen in de hormonale huishouding genoemd. Maar ook tekorten aan bijvoorbeeld ijzer of het aminozuur tryptofaan kunnen je postnatale depressie veroorzaken over verergeren.

Ben jij na je bevalling niet gelukkig? Praat er over! Je hoeft niet zelf vast te stellen of je een Postnatale Depressie hebt. Laat anderen dat voor je doen, terwijl ze je helpen om je weer gelukkig te voelen. Want dat verdien je!