Zwangerschap maand 2

maand2

Vijfde week zwangerschap

De baby is nu je vijf weken zwanger bent ongeveer 2 mm groot. De baby krijgt in deze weken veel ontwikkelingen, hij krijgt twee armen, twee benen, twee oren, twee longen en twee nieren. Deze ontstaan allen tegelijkertijd. Het kan zijn dat er een tweeling in je buik zit. Gedurende de vijfde week van de zwangerschap merk je wel dat je op tijd moet rusten, je lichaam moet zich op tijd kunnen ontspannen en je moet een goede houding aannemen als je aan het werken bent. Als je zwaar werk doet dien je met je baas te bespreken wat je hier aan kunt doen en of dat je misschien tijdelijk een andere functie over kunt nemen van iemand. Je hebt dan namelijk recht op aangepast werk, je kindje moet zich goed kunnen ontwikkelen en je moet op tijd kunnen rusten.

Zesde week zwangerschap

Als je zes weken zwanger bent dan worden de cellen in drieën gedeeld. Het wordt een buitenlaag voor de oren, de ogen, de longen, de blaas, de darmen, de geslachtsorganen, de nieren, het hart, de huid en het zenuwstelsel. Vanaf dat moment komen er ook knopjes naar voren waar de benen en de armen uit kunnen groeien. Daarnaast wordt het zenuwstelsel ook langzaam aan gevormd. Als moeder weet je als geen ander dat je zwanger bent met de zes weken, maar je kunt je vanaf dat moment ook moe gaan voelen. Het kan zijn dat er bepaalde etenswaren en dranken zijn waar je niet meer tegen kunt. Dit komt omdat er zich veel zwangerschapshormonen in je lichaam bevinden. Hetgeen waar vrouwen vaak niet tegen kunnen is sterk gekruid voedsel, maar ook koffie en alcohol behoren tot deze groep. Het is belangrijk dat een vrouw rust gaat nemen als dat nodig is. Als iemand zich moe voelt, rustig aan doen en op tijd even gaan liggen, het is toch heel wat, wat er nu al in de buik aan het gebeuren is.

Zevende week zwangerschap

De baby is in de buik flink aan het groeien, de ontwikkeling van de armen gaat op dit moment erg hard en de baby is nu ongeveer een cm groot. Je kunt bij de baby al duidelijk de bovenarm en de onderarm zien zitten. Na een paar dagen groeit er ook een schuif aan de arm waar zich dan de vingers kunnen gaan ontwikkelen. De moeder kan het vaak nog goed volhouden, maar moet wel op de houding gaan letten. Het is belangrijk niet teveel voorover te hangen omdat je op deze manier rugklachten deels zou kunnen voorkomen. Het kan zijn dat je tijdens de zwangerschapstijd wat bloed verliest, je moet je dan niet meteen druk maken, het kan zijn dat je last hebt van een bloedend wondje of van innestelingsbloed. Het is ook hierbij weer belangrijk, voel je jezelf niet goed, kom dan even tot rust en let er goed op, op wat je eet en drinkt. Valt het niet goed, eet dan niet door maar neem iets anders waar je geen last van krijgt.

Achtste week zwangerschap

De baby bestaat met de acht weken uit miljoenen cellen. Er kan gezegd worden dat de baby nu bijna een volledig ontwikkeld embryo is. De baby is nu ongeveer 2 cm groot en je kunt het hoofd en het lichaam al echt gaan herkennen. Vanaf de acht weken gaan de hersenen zich ook ontwikkelen en beginnen ook al te werken, deze kunnen signalen uit gaan zenden naar de organen. Het is leuk te weten dat het hartje van de baby nu ongeveer zestig keer per minuut klopt, op de echo is dat ook te zien. Als je na deze acht werken nog niet misselijk bent geweest, is de kans groot dat je hier helemaal geen last van gaat krijgen. Vanaf deze acht weken gaat de baarmoeder uitzetten en wordt deze ongeveer zo groot als een grapefruit. Aan de buitenkant kunnen anderen nog niet goed zien dat je zwanger bent, maar je merkt het zelf wel want de zin in seks neemt af. In deze fase geldt, heb je wel last van misselijkheid, neem op tijd je rust en let goed op wat je eet en drinkt.