Zwangerschap maand 5

Achttiende week zwangerschap

Met de achttien weken reageert de baby op licht dat door de baarmoeder heen komt. Stel dat je buiten bent en de baby vindt de zon te fel, dan kan hij zich in de baarmoeder omdraaien. De baby is gedurende deze week erg actief, dit kun je zelf ook in de buik voelen. Het kan zijn dat je gevoelens hebt van verliefdheid, maar je weet niet wat er werkelijk in de buik aan de hand is nu. De borsten van de vrouw zijn nu veel groter geworden, ze kunnen zelfs een cupmaat groter zijn. Zorg er voor dat je een passende bh hebt liggen, zodat je de borsten goed kunt ondersteunen, dit kan een hoop schelen tijdens het wandelen, ze worden dan goed beschermd en vastgehouden.

Negentiende week zwangerschap

De baby blijft maar groeien en je ziet de buik van de moeder ook steeds dikker worden. Het is mogelijk dat je de baby nu ook gaat voelen. Je kunt hetgeen wat de baby aan het doen is vaak nog niet plaatsen, maar de baby is op onderzoek aan het uitgaan, groeit hard en is veel aan het ontdekken. Daarnaast gaat de baby ook veel proberen, voeten vastpakken bijvoorbeeld en op de handen sabbelen. De baby is in deze week ongeveer 23 cm groot, hij groeit erg hard en dat is dan ook aan de buik te zijn van de vrouw. Zwangerschapskleding wordt aangeraden net als op tijd rusten zodat de baby lekker kan groeien en moeder uit kan rusten.

Twintigste week zwangerschap

De baby weegt nu al 340 gram en is ongeveer 25 cm lang. In de buik wordt bruin vet aangemaakt bij de baby. Dit blijft maar doorgaan tot dat de baby wordt geboren. Als je naar het hartje van de baby gaat luisteren dan is het net een heel wild paard dat voorbij komt, het gaat echt hard. In deze twintigste week zijn er twee belangrijke verschijnselen, bij de baby ontwikkelen zich namelijk de vingerafdrukken en er kunnen al haren verschijnen op het hoofdje. De ogen van de baby zijn nog steeds dicht. De moeder is intussen vijf kilo aangekomen, in deze week kun je de baby goed voelen. Als je in bed ligt en je ligt te dromen dan kunnen je dromen net echt lijken en je kunt ook erg emotioneel zijn. Daarnaast kun je het voelen als je baby aan de hik is. Dit is een apart gevoel, maar is wel speciaal om eens mee te maken, niet iedere vrouw maakt het namelijk mee.

Eenentwintigste week zwangerschap

De baby is nu ongeveer 27 gcm groot en weegt alweer 380 gram, het groeien gaat erg hard en de baby eet ook steeds meer. De baarmoeder is in deze week al aardig uitgerekt. Het kan zijn dat je nu voor de eerste keer zwanger bent en dan kun je nu pas de baby gaan voelen. In het begin zal dat even wennen zijn, je voelt wat kriebels je hebt geen idee wat het is, maar geef er aan toe en laat het gevoel eens komen. Je kunt er wat emotioneel van raken, maar wat je voelt is toch echt je baby die zich aan het bewegen is.