Zwangerschap maand 8

Eenendertigste week zwanger

De baby is inmiddels 39 cm lang en weegt 1500 gram. Als er een echo gemaakt zou worden dan ziet de baby er helemaal goed uit om geboren te kunnen worden, maar hij moet toch nog maar even blijven zitten. De baby heeft namelijk nog niet de goede temperatuur ontwikkeld die hij moet hebben om geboren te worden. Echter is de weerstand van de baby ook nog niet goed. De baby is vanaf dit moment erg gevoelig voor infecties, de baby kan wel geboren worden nu en is ook levensvatbaar, maar hij moet in de couveuse liggen een paar weken, tot dat de weerstand goed is en het lichaam de temperatuur goed kan regelen. Gedurende deze week krijg je trek in eten waar je normaal niet naar omkijkt. De veranderende hormonen zorgen hiervoor. Dit kan een heel aparte wending geven, daarom kun je maar beter naar je gevoelens luisteren en rusten.

Tweeëndertigste week zwanger

De baby blijft maar groeien en kan zich minder goed bewegen en daarom zal het een rust rustiger gaan worden in de buik. De huid van de baby wordt in deze week glad getrokken. De baby weegt inmiddels vijf pond en is alweer 39 cm lang. Het hoofd van de baby gaat steeds meer in de bekken zwakken, de baby is zich voor aan het bereiden op de lange weg door de baarmoederhals. De baarmoeder is zich voor aan het bereiden op de komst van de baby. Het kan zijn dat je een beetje last krijgt van weeën maar meestal is dat een vals alarm. Als de pijn constant is dan zijn het echte weeën. De moeder moet nog veel rusten.

Drieëndertigste week zwanger

De baby is inmiddels 42 cm groot en weegt alweer 2000 gram. De baby gaat nu van het vruchtwater drinken. Het kan zijn dat de baby nu wordt geboren, dan zie je allemaal donshaartjes. Een te vroeg geboren baby is te herkennen aan een slap oortje, veel huidsmeer en weinig onderhuids vet. Bij de moeder kan het zijn dat zij af en toe afwezig is voor de buitenwereld. Je hoofd staat niet meer zo naar diepgaande gesprekken. Je bent jezelf namelijk voor aan het bereiden op de bevalling en daar heb je alle tijd voor nodig. Je moet jezelf nog wel alle rust geven en als het te druk is gewoon boven gaan liggen. Veel vrouwen kunnen in deze tijd niet goed tegen de drukte.

Vierendertigste week zwanger

De baby weegt inmiddels 2250 gram en is 43 cm groot. Vanaf deze week werken ook de nieren van de baby en werken longen bijna perfect. De bevalling kan bijna beginnen, maar de baby is nog niet helemaal klaar. De baby kan niet meer veel bewegen en neemt daarom een houding aan die hij prettig vindt. Meestal liggen de baby’s met het hoofd naar beneden. De vrouwen krijgen in deze week vaak last van urineverlies, helaas is hier niet altijd wat aan te doen maar na de zwangerschap is dit weer weg. Veel rusten is belangrijk want de baby maakt zich nu echt klaar om geboren te worden en je lichaam stelt zich hier nu ook op in.

Vijfendertigste week zwanger

Met de 35 weken is de baby alweer gegroeid tot 44 cm en hij weegt alweer 2700 gram, het gaat nu echt hard en de tijd van de bevalling komt steeds dichterbij. Het kan zijn dat de baby besluit nu geboren te moeten worden, als dat het geval is dan moet de bevalling in het ziekenhuis plaatsvinden. De houding van de baby kan worden vastgesteld op een echo. Het kan zijn dat je als moeder last krijgt van je navel, deze is niet goed meer zichtbaar door de dikke buik, deze kan daarbij ook gaan uitpuilen. Let goed op je lichaam en luister hier goed naar, als je moet rusten moet je dat doen en werken moet je nu zeker niet meer doen, je lichaam heeft tijd en rust nodig om voor te bereiden.